herbaty klasyczne

Herbata jest jednym z najstarszych i najbardziej znanych napojów. W ciągu wielu
wieków w Chinach i Japonii stworzono wysoką kulturę picia herbaty, kultywowaną do dziś.
Prawidłowe parzenie liści herbacianych umożliwia uzyskanie pełnego aromatu i prawdziwej przyjemności z picia herbaty. Należy wiedzieć, że im większy liść herbaty, tym wolniej naciąga napar. Najpopularniejsze rodzaje herbat:

Herbata zielona większość jej zbiorów pochodzi z Chin, ale najdroższe gatunki pochodzą z Japonii. Napar koloru słomkowego lub jasnozielonego, a smak w zależności od rodzaju i sposobu przygotowania, mniej lub bardziej cierpki.

Herbata biała produkowana jest na małą skalę w porównaniu do produkcji herbat zielonych. Ma słomkowy napar i kolor oraz delikatny kwiatowy smak.

Oolong określana jest, jako herbata „pół-fermentowana”. Dzięki procesowi produkcji
zachowuje świeżość herbat zielonych i głębię herbat czarnych. Liście zielono-brązowe, kolor naparu czerwonozłoty.

Herbata czarna jest najbardziej znaną herbatą na świecie. Istnieje wiele gatunków i odmian, które posiadają bogatą paletę smaków i zapachów. Za najlepsze czarne herbaty uważa się te o całych, niepokruszonych liściach.